6. luokkalaisten itsenäisyyden ja joulun juhla

19.12.2016

Arvoisat imatralaiset 6-luokkalaiset neidit ja nuoret herrat,
kaupunginjohtaja ja muu juhlaväki,

 

Ihan aluksi haluan vielä kerran toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi tänne kaupungintalolle juhlistamaan Suomen 99-vuotista itsenäisyyttä. Koska juhlan ajankohtaa jouduttiin alkuperäisestä ajankohdasta siirtämään, voimme nyt hyvillä mielin juhlistaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti itsenäisyyspäivää, mutta myös samalla lähellä olevaa joulua ja vaikkapa pian alkavaa joululomaa.

 

Tämä on nyt kuudes kerta Imatran kaupungin historiassa, kun täällä kaupungintalolla juhlitaan Suomen itsenäisyyttä siten, että vieraiksi on kutsuttu kaikki imatralaiset 6-luokkalaiset. Mikään järjestettävä juhla ei ole juhla ellei juhlassa ole osallistujia. Olenkin tosi iloinen, että olette noudattaneet kutsua ja saapuneet paikalle.

 

Meillä jokaisella on oma käsityksemme itsenäisyydestä. Itsenäisyys merkitsee meille erilaisia asioita. Yleisesti ottaen itsenäisyys on meille suomalaisille hyvin tärkeä asia. Itsenäinen Suomi tarkoittaa muun muassa sitä, että meillä on oma lippu, kieli ja oma presidentti ja että Suomi saa päättää omista asioistaan. Minulle itsenäisyys merkitsee ennen muuta turvaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa ympäröivään maailmaan.   

 

Suomi ei ole aina ollut itsenäinen. Vielä sata vuotta sitten olimme osa Venäjää, ja sitä ennen olimme osa Ruotsia. Suomen itsenäisyyden aikanakin on ollut kaksi sotaa, talvisota ja jatkosota. Olemme joutuneet kansana useaan otteeseen taistelemaan itsenäisyytemme puolesta. Teidänkin monen perheissä on ja on ollut isoisovanhempia, jotka ovat olleet sodassa taistelemassa tai ovat olleet sodan aikana turvaamassa tavallista elämää. Erityisesti täällä Suomen kaakkoisrajalla monessa suvussa on erittäin ikäviä muistoja sodasta. Monilla teidän ukeista ja mummeista saattaa olla kokemusta siitä, että sodan takia on jouduttu jättämään oma koti ja lähtemään evakkoon. Tällöin on varmaan koettu turvattomuutta paitsi sodan, myös kodin menetyksen johdosta.

 

Nykyisin Suomi on turvallinen ja hyvä maa asua. Nykyisin itsenäisyyden puolustaminen onkin muuta kuin sotimista. Itsenäisyyden puolustaminen on tavallisia tekoja Suomen hyväksi. Meillä kaikilla on vastuu tehdä yhdessä työtä Suomen eteen. Esimerkiksi Suomessa jokaisella lapsella on mahdollisuus, oikeus ja velvollisuus koulunkäyntiin. Suomalainen koulu on joidenkin tutkimusten mukaan maailman paras. Jokainen koululainen tekee työtä Suomen puolesta käymällä koulua. Koulunkäyntiin liittyy osaamisen kartuttaminen: lukemisen, laskemisen, kielten sekä eri oppiaineiden tietojen ja taitojen oppiminen. Oppimista tapahtuu myös koulun ulkopuolella. Niin kotona kuin koulussa tapahtuvaan oppimiseen liittyy oleellisesti myös elämän perustaitojen oppiminen: kiitos ja anteeksi, toisten arvostus ja kunnioitus, yhdessä toimiminen.

 

Hyvät oppilaat,

te olette meidän ja te olette Suomen tulevaisuus. Hyödyntäkää teille tarjottava koulutusmahdollisuus parhaalla mahdollisella tavalla: omaksi ja koko Suomen parhaaksi. Jos koulunkäynti ei aina tunnu kivalta eivätkä kaikki aineet aina kiinnosta, muistakaapa Maija Poppasen totuus: Maija toteaa, että jokaisessa työssä on jotakin hauskaa. Kun löydät tehtävästä sen hauskuuden, siitä tulee sinulle kuin leikkiä." Ja kukapa meistä ei leikistä tykkäisi!

 

 

 

Hyvät juhlavieraat,

Ensi vuonna, itse asiassa vajaan kahden viikon päästä, alkaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuotena järjestetään paljoin erilaisia tapahtumia ja toivonkin, että mahdollisimman moni teistä tutustuu ja osallistuu niihin. 100-vuotisjuhlavuosi on hyvä tilaisuus tutustua omaan historiaamme: oppia menneestä ja hyödyntää tätä oppia tulevaisuuteen.

 

 

Itsenäisyys on juhlimisen arvoinen ja iloinen asia. Iloinen asia on myös päättyvä lukukausi, suoritetut opinnot ja tuleva joulu. Itsenäisessä Suomessa meidän on hyvä viettää niin arkea kuin juhlaa! Läheisestä joulusta johtuen haluan toivottaa teille kaikille myös rauhallista joulunaikaa ja ennen kaikkea oppimisen iloa ja intoa tulevana vuonna. 

 

**** Näiden ilonaiheiden kunniaksi ehdotan, että kaikki yhdessä nostamme maljan itsenäiselle Suomelle. Itsenäisessä Suomessa meidän on hyvä viettää niin arkea kuin juhlaa!

 

Itsenäiselle Suomelle! Tulevalle joululle! 

 

 

24.04.2017Kaupunginjohtajan valinta, kaupunginvaltuusto
18.03.2017Hannu Sopasen muistokonsertti
11.02.2017Imatran uuden teatetrin avajaiset
19.12.20166. luokkalaisten itsenäisyyden ja joulun juhla
14.12.2016Talousarviovaltuusto
13.12.2016Tiina Wilén-Jäppisen muistovaltuusto
06.12.2016Itsenäisyyspäivän juhla Kulttuuritalo Virrassa
14.10.2016Kouluverkko kaupunginvaltuustossa
08.10.2016Kulttuuritalo Virta 30 v
20.06.2016Tilinpäätösvaltuusto

Siirry arkistoon »