Mioni-yrityspuistoon liittyvä keskustelu

01.02.2021

Kommentti Mioni-yrityspuistoon rakennettavaan ja Teknosafelle vuokrattavaan halliin liittyvään julkiseen keskusteluun

Uutisvuoksen 25.1. verkossa ja 26.1. lehdessä julkaistua Mioni-yrityspuistoa koskevaa uutista kommentoi nimimerkki ”Ei naurata yhtään!”. Hän, samoin kuin monet muut aiempien kirjoitusten yhteydessä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa, on osallistunut keskusteluun kyseenalaistavin kommentein. Nimimerkin takaa jätetyn kommentin sisältö on monen aiemman tapaan virheellinen, joten haluan oikaista väiteitä.

Mioni-yrityspuisto on hanke, jonka Imatran päättäjät ovat nähneet tärkeäksi osaksi kaupungin tulevaisuuden elinvoimaa. Yrityspuisto, tai sinne nouseva kiinteistö ei ole allekirjoittaneelle tehty kuten keskusteluissa usein väitetään. Kiinteistö on kaupunkikonsernin omistuksessa ja omistaja tulee perimään noin 2,5 M€ rakennuskustannukset kokonaisuudessaan Teknosafelta vuokrassa. Vuokra koostuu sekä pääomasta että sen tuotosta. Vuokran lisäksi Teknosafe vastaa täysimääräisesti kaikista kiinteistön käyttökustannuksista.

Suurta huomiota on herättänyt nykyisen toimitilan myynti. Tämä kiinteistö on arvioitu ulkopuolisen ammattilaisen toimesta. Arviosta on kirjalliset arviokirjat, jotka ovat julkisia ja joihin halukkaat ovat voineet tutustua. Tätä tosiasiaa ei ole uutisoitu eikä siitä ole keskusteltu. Sen sijaan mediassa kiertää vahvana näkemys 100.000 euron arvosta. Tämä ei perustu faktaan, vaan on lähtenyt elämään totuutena Uutisvuoksi-lehden kesäisestä kolumnista, jossa toimittaja siteerasi nettikommentoijan mielipidettä ja väärää tietoa.

Kahvipöytäkeskustelujen väitteet siitä, että olisin päättäjänä hoitanut edustamalleni yritykselle tilat ilmaiseksi eivät pidä paikkansa. Kaupungin ei tule toimia, eikä se toimi näin yhdenkään vuokralaisen kohdalla. Kaupungin tehtävä, kuntalainkin mukaisesti, on toimia elinvoiman mahdollistajana. Vuokralaisten velvollisuus on vastata täysimääräisesti aiheutuneista kustannuksista. Näin on menetelty jo vuosien ajan monissa muissa yritystilahankkeissa.

Tiedostan oman roolini sekä päättäjänä että yrityksen toimitusjohtajana. Koko 16-vuotisen luottamushenkilönä toimimisen aikana minulle on ollut kunnia-asia edistää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Tästä syystä vaadin jo keväällä, että hallisuunnitelmista tiedotettiin ajoissa, ennen sen ensimmäistä käsittelyä. Päätöksenteossa en ole ollut missään vaiheessa osallisena. Kaikki päätökset, jotka halliasiassa tehtiin, tapahtuivat kaikissa päätöksentekoelimissä yksimielisesti, yli puoluerajojen. Julkisessa keskustelussa väitettyä suhmurointia, kähmintää, pimitettyä totuutta, valhetta tai oman edun tavoittelua ei tapahtunut.

Osasin odottaa asian herättävän arvostelua ja oletuksia. Osasin myös odottaa erilaisia haukkumasanoja. Päättäjäroolistani johtuen olen yrittänyt ymmärtää näitäkin. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että sosiaalisen median keskustelussa minut on julkisesti leimattu useaan otteeseen varkaaksi väittämällä minun kääntäneen 350.000 € omaan taskuun.

Sijoittuminen Mioni-yrityspuistoon on Teknosafen osalta harkittu ratkaisu. Taustalla on viime vuosien kasvu ja halu kehittyä myös jatkossa. Toimintamme pohjautuu vahvoihin arvoihin. Olemme 40 vuoden ajan osaltamme olleet rakentamassa elinvoimaisempaa Imatraa esim. työpaikkojen kautta. Perustamme päätöksemme faktoille ja toivomme, että aiheeseen liittyvä keskustelu pohjautuu samoin tosiasioille.

Anna Helminen

Teknosafe Oy, toimitusjohtaja
kaupunginhallituksen puheenjohtaja

16.08.2021Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan valinta
24.05.2021Tilinpäätösvaltuusto; esittelypuheenvuoroni
15.05.2021Katukanava-kirjoitus Imatran toimintakulttuurin muutoksesta
03.05.2021Eriävä mielipide Mansikkalan koulun vararehtorivalintaan
26.04.2021Eriävä mielipide kaupunginjohtajavalintaan
26.04.2021Puhe kaupunginvaltuusto 26.4.2021 - kaupunginjohtajavalinta
06.03.2021Riitta Uosukainen tukee Annan kuntavaaliehdokkuutta
06.03.2021Ehdolle kuntavaaleihin
01.02.2021Mioni-yrityspuistoon liittyvä keskustelu
19.01.2021Kaupungin johtamisrakenteesta, Katukanava-kirjoitus

Siirry arkistoon »