Kaupungin johtamisrakenteesta, Katukanava-kirjoitus

19.01.2021

 

Kaupungin hallintorakenne on ollut muutoksen alla jo useiden vuosien ajan. Tilannetta on tarkasteltu aina parhaan mahdollisen kokonaisuuden kannalta. Imatralaisia päättäjiä ovat ohjanneet kiristynyt kuntatalous ja halu varautua tulevaisuuden haasteisiin.

Hallintorakenteen muutos on ulotettu erittäin voimakkaana myös kaupungin ylimpään johtoon. Ylintä johtoa on viimeisen neljän vuoden aikana karsittu 6 johtajasta nykyiseen kahteen johtajaan. Myöskään ylimmän johdon alla oleva päällikkötaso ole kasvanut.

Johtajiston kokonaisvähennys kaikki johtamisen tasot huomioiden on ollut 43%. Kahden kaupunginjohtajan malli ja muut johtamisrakenteen suunnitelmalliseen keventämiseen perustuneet ratkaisut ovat tuottaneet imatralaisille veronmaksajalle säästöä vuosittain 2,3 miljoonaa euroa verrattuna v. 2016 johtamisrakenteeseen. Jos muutoksia ei olisi tehty, imatralaisten veroprosentti olisi yli 0.5% korkeampi kuin se nyt on.

Yksimielisillä poliittisilla päätöksillä ohennettu johtamisrakenne ei olisi kyennyt toimimaan asianmukaisesti ilman erityisen osaavaa virkamiesjohtoa, jolla on vahva kokemus ja ymmärrys kuntajohtamisesta, kaupunkiorganisaatiosta ja kaupungin asioista. Sekä kaupunginjohtaja Roslakka että apulaiskaupunginjohtaja Heino täyttävät nämä kriteerit.

Kaupunginjohtajan Roslakan eläköityessä laaja-alaista osaamista ja pitkäaikaista virkakokemusta tulee poistumaan. Luottamushenkilöiden linjausten mukaan jatkossa kaupungin elinvoimatehtävien hoitoon tulee panostaa entistä voimakkaammin. Nämä tosiasiat huomioiden on linjattu, että kaupungin ylin johto muodostuu tulevaisuudessa kaupunginjohtajan lisäksi kahdesta ylimmästä viranhaltijasta. Tässäkin ratkaisussa kaupungin ylin johto tulee olemaan puolet kevyempi kuin neljä vuotta sitten.

Samanaikaisesti ylimmän johdon tehtävät eivät ole vähentyneet. Tämä tarkoittaa, että jatkossakin Imatralla kaupunginjohtajan ja kahden muun johtavan viranhaltijan odotetaan hoitavan ne vastuut ja tehtävät, joita vielä muutama vuosi sitten hoiti tuplamiehitys ylimmän johdon viranhaltijoita. Tämä on mahdollista vain osaavien, ammattitaitoisten ja sitoutuneiden johtajien kautta. Heidän toiminnalla voidaan varmistaa kaupungin vastuulla olevien tehtävien asianmukainen hoito ja Imatran edun valvominen.  

 

Anna Helminen                          

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok)

 

16.08.2021Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan valinta
24.05.2021Tilinpäätösvaltuusto; esittelypuheenvuoroni
15.05.2021Katukanava-kirjoitus Imatran toimintakulttuurin muutoksesta
03.05.2021Eriävä mielipide Mansikkalan koulun vararehtorivalintaan
26.04.2021Eriävä mielipide kaupunginjohtajavalintaan
26.04.2021Puhe kaupunginvaltuusto 26.4.2021 - kaupunginjohtajavalinta
06.03.2021Riitta Uosukainen tukee Annan kuntavaaliehdokkuutta
06.03.2021Ehdolle kuntavaaleihin
01.02.2021Mioni-yrityspuistoon liittyvä keskustelu
19.01.2021Kaupungin johtamisrakenteesta, Katukanava-kirjoitus

Siirry arkistoon »