Imatran kaupungin henkilöstöjuhla -juhlapuhe

05.12.2019

Arvoisat palkittavat henkilöstön edustajat, muut läsnäolijat, hyvät naiset ja herrat,

Olen todella iloinen saadessani mahdollisuuden tulla mukaan juhlaanne. Pitkän kunnallisen palvelun muistaminen 40, 30 ja 20 vuoden palveluksesta on lähes 50-vuotinen perinne. On upeaa, että teitä palkittavia, pitkän työuran tehneitä on näin paljon. Pidän upeana perinteenä myös itse tätä juhlaa. Kuka sen aikanaan lieneekään keksinyt – hänelle kiitos. Sitoutumisesta on aina tilaisuuden tullen syytä palkita.

Koska juhla järjestetään näin juhlallisena ajankohta, lähes itsenäisyyspäivänä, haluan käyttää tässä yhteydessä mahdollisuuden pohtia myös itsenäisyyttämme. Juhlapäivät ovat ylipäätään hyviä niin menneisyyden kuin tulevaisuuden pohtimiseen. Menneisyyden ymmärtämisessä ja kunnioittamisessa piilee avain tulevaisuuden menestykseen.

 

Suomi 102 vuotta sitten oli kovin erilainen. Itsenäisyyden alkuajat eivät olleet helppoja. Tuolloin elettiin ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa yhteiskunnallista murrosvaihetta.

 

Olimme siirtymässä parlamentarismiin. Kansa oli jakautunut kahtia sosiaalisesti ja myös taloudellisesti. Maassa elettiin epästabiileissa olosuhteissa ja nähtiin jopa nälkää. Ristiriidat kärjistyivätkin pian itsenäistymisen jälkeen sisällissodaksi, jonka vaikutukset suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan ovat olleet poikkeuksellisen pitkäkestoiset. Sisällissodassa me suomalaiset olimme toinen toistemme vihollisia.

 

Itsenäisyyden alkuajoista lähtien Suomi modernisoitui kovaa vauhtia, bruttokansantuote kasvoi, palkat kohosivat ja elintaso nousi. Elintason nousu katkesi kuitenkin 1929 alkaneeseen maailmanlaajuiseen talouslamaan. Suomessa tästä lamasta on puhuttu pulavuosina, jotka olivat syvimmillään heti 1930-luvun alussa. Suomalaiset kokivat pula-ajan hyvin eri tavoin. Valtion ja kuntien viranhaltijoiden palkat säilyivät ennallaan, minkä ansiosta heidän elintasonsa jopa nousi, kun hinnat laskivat.

 

Noin 30 000 teollisuustyöläistä jäi kokonaan työttömäksi pulavuosina. Virallisesti työttömänä oli pulavuosina enimmillään 100 000 suomalaista, mutta luku oli todellisuudessa suurempi. Muuttoliike kulki itsenäisyyden alkuvuosina maaseudulta kaupunkeihin. Muuttajat olivat nuorta väkeä. Enemmistö maaseudun nuorista hakeutui jo itsenäisyyden alkuvuosina pois kotiseudultaan. Hyvin samantyyppisiä ilmiöitä kuin tänä päivänä.

 

Tuohon aikaan ei juuri ollut elinvoimaa, ei myöskään hyvinvointia. Paljon on noista ajoista tultu eteenpäin. Koko maan tasolla historiaan suhteutettuna elinvoimamme on kehittynyt erittäin positiivisesti, samoin hyvinvointimme. Nämä tavoiteltavat menestyksen eväät ovat olleet monen kunnan aktiivisia tavoitteita aina näihin päiviin saakka. Niin myös Imatran.

 

 

Imatran kaupungin strategia nojaa hyvinvointiin ja elinvoimaan. Elinvoima luo hyvinvointia ja hyvinvointi elinvoimaa. Siksi voi ja on syytäkin aidosti pohtia, kumpi on ensin ja kumpi tulee perässä.

 

Haluan tässä yhteydessä todeta, että mielestäni kaikkea kaupungin palvelutuotantoa tulisi tarkastella elinvoimaisuuden näkökulmasta. Elinvoimaisuushan kumpuaa myös asukkaidemme hyvinvointia edistävästä huippulaatuisesta varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta, kulttuurista, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista ja puhtaasta elinympäristöstä.

Jos ja kun strategiamme mukaisesti meillä asuu onnellisia, osaavia ja aktiivisia ihmisiä, jotka nauttivat elämänlaadusta arjessa, on se enemmän kuin loistava tapa luoda positiivista mielikuvaa kokoaan suuremmasta kaupungista. Mielikuvaa, joka näkyy myös kaupungin rajojen ulkopuolelle jopa ilman, että sitä edes sen kummemmin esitellään.

Meillä Imatralla on maailmanluokan teolliset toimijat, ainutlaatuinen sijainti Venäjän ja EU:n rajalla, meillä on koko ajan askel askeleelta, pieninä askelina, mutta eteenpäin menona kumminkin, kehittyvä matkailutoimiala. Meillä on upea Saimaan vesistö ja luonto. Siis kaikki edellytykset, joilla hyvää elämää voidaan rakentaa, myös tulevaisuudessa.

Sillä hyvää elämäähän me tavoittelemme. Lähtökohtaisesti varmasti jokainen meistä. Se, mitä hyvä elämä meille kullekin merkitsee, toki vaihtelee. Uskoisin, että hyvin paljonkin. Toisille meistä hyvä elämä koostuu työstä, vapaa-ajasta, toisille perheestä, parisuhteesta, harrastuksista, kavereista, tuttavista, kokemuksista, juhlasta ja arjesta. Suurelle osalle meistä hyvä elämä koostuu näiden tasapainoisesta suhteesta toisiinsa nähden.

Työn merkitys hyvän elämän osa-alueena on, ainakin minusta, kiistaton. Työ tuo ihmisen elämään sisältöä. Työ asettaa vaatimuksia, se kehittää, se pakottaa kehittymään. Työ luo hyvinvointia, turvaa ja se antaa elannon. Joskus se innostaa, joskus latistaa. Työyhteisö tarjoaa vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä, vertaistukea, sosiaalista kanssakäymistä. Työyhteisön avoimuuden ja toimivuuden kautta mahdolliset vastoinkäymiset on helpompi kääntää voitoksi. Kun kokee tekevänsä merkityksellistä työtä, se antaa voimaa lähteä liikkeelle päivittäin, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

 

Te kaikki pitkän työuran tehneet olette tehneet merkityksellistä työtä. Työuranne puhuu sen puolesta. Teillä kaikilla on käsitys ja ennen kaikkea kokemus työelämän muutoksesta. Te olette nähneet työn muutoksen manuaalisesta työstä digitaalisten välineiden hyödyntämiseen. Olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että työelämä on ollut muutoksessa. Tosiasia lienee myös sen, että työelämän muutos ja murros jatkuu ja joskus tuntuu, että muutosvauhtikin kovenee.

Muutokset ravistelevat suomalaisia työpaikkoja monin tavoin, ne herättävät paljon huolta ja moniin niistä suhtaudutaan usein enemmän uhkina kuin mahdollisuuksina.

Yksi suurista nykyajan huolenaiheista on nopea teknologinen muutos. Jos menemme ajassa vaikka 20 vuotta taaksepäin – puhumattakaan, jos menisimme 40 vuoden taa – muutos on ollut valtava. Se on ollut niin uskomaton, että veikkaan, ettei kukaan meistä osannut sitä vaikka edes 1990-luvun alussakaan kuvitella. Ei ollut esim. sähköposteja ja kännyköitä – vaikea edes ajatella, mitä tapahtuisi, jos ne nyt poistettaisiin työpaikoilta. Kaaos, katastrofi, kuka tietää - kenties?

Tulevaisuuden tutkimuksen osalta erityisesti tekoälyn, koneoppimisen ja robotiikan kehityksen on ennakoitu johtavan lähivuosina kokonaan monien työtehtävien katoamiseen ja monien ammattien perinpohjaiseen muuttumiseen. Tutkimukset ovat toisaalta osoittaneet, etteivät minkään muutosilmiön vaikutukset työelämässä ole ennalta määrättyjä. Vaikutukset riippuvat useista tekijöistä ja välittyvät ihmisten toiminnan kautta. Tämä pätee myös teknologiseen muutokseen. Tärkein kysymys työelämän muutosilmiöistä puhuttaessa ei ehkä olekaan ”miten muutos vaikuttaa työhön?” vaan ”mitä pitäisi tehdä, jotta työtä riittäisi jatkossakin mahdollisimman monille ja työ muuttuisi ihmiselle paremmaksi muutoksen myötä?”.

Robotiikan kehitys on synnyttänyt paljon huolta ihmistyön tulevaisuudesta. Arviot siitä, miten kehitys vaikuttaa ihmistyön tarpeeseen, vaihtelevat suuresti. Tiedetään, että jatkossa robotit korvaavat ihmistyötä monilla työvaltaisilla aloilla, mutta kehityksen kokonaisvaikutukset ovat hämärän peitossa. On helpompi ennustaa, millaisia töitä katoaa, kuin sitä, millaisia uusia töitä syntyy tilalle. Kokonaisvaikutus riippuu teknologisen kehityksen ohella monista taloudellisista, sosiaalisista, kulttuurisista ja lainsäädännöllisistä tekijöistä yhteiskunnassa.

Pessimististen näkemysten mukaan robotit korvaavat ihmistyötä siinä määrin, etteivät mahdolliset uudet syntyvät työpaikat riitä korvaamaan katoavia. Seurauksena on työttömyyden kasvu ja tarve miettiä uudenlaisia tulonjaon mekanismeja, kuten kansalaispalkkaa. Toistaiseksi uhkakuvat eivät ole toteutuneet eikä robottien määrän kasvu ole johtanut pysyvään työttömyyden kasvuun missään maassa.

Optimististen näkemysten mukaan teknologisesti kehittyneet maat kykenevät hyödyntämään tekoälyä ja älykkäitä robotteja hiipuneen tuottavuus- ja talouskasvunsa siivittämiseen ja luomaan näin uusia työpaikkoja. Tämä ei tapahdu kuitenkaan itsestään.

Se vaatii panostuksia ja teknologisia innovaatioita täydentäviä innovaatioita koulutuksessa, liiketoiminnassa, johtamisessa ja työn organisoinnissa.

Robotiikan kehittymiseen liitetyt huolet eivät koske kuitenkaan vain ja ainoastaan työpaikkojen määrää. Toinen huolta aiheuttava kysymys on ihmisen ja älykkään robotin välinen suhde ja vuorovaikutus itse työssä. Aiemmin robotit tekivät pääosin ihmisille kelpaamattomia ”jäännöstöitä”. Lisääntyvä älykkyys tekee roboteista entistä tasaveroisempia toimijoita ihmisen kanssa. Aiemmin robotit ja ihmiset toimivat toisistaan fyysisesti erillään. Robottien lisääntyvä mobiilisuus ja kyky vuorovaikutukseen tuo yhteistyörobotit eli cobotit samaan tilaan ihmisen kanssa.

Jotta me pysymme mukana muutoksessa, sopeudumme uuteen, opimme uutta ja ennen kaikkea, että saamme sitä muuttuneesta työelämästä edelleen eväitä siihen haluamaamme – hyvään elämään – joudumme usein kehittämään itseämme ja oppimaan ajattelemaan uudelleen. Työelämätutkimuksessa viitataan jatkuvasti ominaisuuksiin, joita meillä tulevaisuudessa tulisi entistä enemmän olla:

Ennakkoluulotonta kiinnostusta muutoksia ja uudistuksia kohtaan, innostusta ja toimeen tarttumista, ongelmanratkaisutaitoja sekä kykyä poimia oleellinen ympäröivästä tietotulvasta, joka usein on runsas, jopa kaoottinen.  

 

Jos nykypäivä luo paineita yksilöille ja yksilön kehittymiselle, luo se sitä myös kunnille. Tulevaisuuden kunta on tulevaisuudessa ennen kaikkea oman alueensa elinvoimaisuuden kehittäjä ja yhteistyön luoja. Imatralla on pyritty jo usean vuoden ajan olemaan etunojassa kuntakentän muutoksiin. Kuinka monta kertaa olemmekaan valmistautuneet soteuudistukseen, maakuntauudistukseen, kuntauudistukseen todetaksemme, että ei onnistunut. Jos vaatimuksen työntekijöille ovat aiemmin mainitut ennakkoluuloton kiinnostus muutoksia ja uudistuksia kohtaan, innostus ja toimeen tarttuminen, ongelmanratkaisutaidot sekä kyky poimia oleellinen ympäröivästä tietotulvasta, ovat samat vaatimukset relevantteja myös kunnalla ja erityisesti sen päättäjille.


Imatran kaupunki on valmistautunut aiemmin maakuntauudistuksen mukanaan tuomaan kuntien roolin muutokseen uudistamalla strategiaa, uudistamalla kaupunkiorganisaatiota, kehittämällä palveluverkkoja sekä panostamalla erilaisiin yhteistyöverkostoihin.

Maakuntauudistusta varten tehty uudistustyö ei kuitenkaan ollut turhaa – vaikka maaliin asti ei päästykään. Se oli valmistautumista muuttuvaan tulevaisuuteen, jossa jo nyt elämme. Väestön haasteellinen ikärakenne, palveluntarve, työttömyys, verotulopohjan pieneneminen, valtionosuuksien väheneminen… lista on pitkä. Tulevaisuuteen valmistautuminen on edellyttänyt tosiasioiden tunnistamista ja sen seurauksena myös taloudellisia sopeutustoimia, ikäviäkin päätöksiä.

Se, että asioista keskustellaan ja päätöksiä tehdään on kuitenkin osoitus tulevaisuuden uskosta ja tahdosta. Vahva tahto ja halu taistella nykymaailman haasteita vastaan. Tahto tehdä joskus jopa mahdottomalta tuntuvasta mahdollinen. Tahto pyrkiä mahdollisimman hyvään, kuntalaisille lisäarvoa tuottavaan palveluun. Edellytys sille, että valtuusto ja päättäjät pystyvät hoitamaan laissa määriteltyjä tehtäviään on se, että koko organisaatio toimii samaan suuntaan. Tärkein tekijä suunnittelun, valmistelun, päätöksenteon, toimeenpanon ja seurannan ketjussa on kuntasektorilla edelleen tänäkin päivänä ihminen.

 

 

 

Hyvät ansiomerkkien saajat,

Imatran kaupungin puolesta haluan kiittää teitä panoksestanne Imatran ja imatralaisten eteen tekemästänne työstä. Työnne kautta moni kuntalainen ja muut kaupungin palveluita käyttäneet ovat vuosien varrella saaneet vastauksia kysymyksiinsä, hoitoa, kasvatusta ja opetusta, infran hallintaa, vettä ja lukemattomia monia arjessa tarpeellisia palveluita. Luulen, että aina niistä arjen töistänne ei ole muistettu vaikkapa kuntalaisten toimesta kiittää.

 

Ennen kuin siirrymme ansiomerkkien tai muistoesineiden jakamiseen, haluan käyttää tilaisuuden hyväksi ja toivottaa teille kaikille tässä yhteydessä myös mitä parhainta joulunodotusta ja hyvää itsenäisyyspäivää.

 

16.08.2021Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan valinta
24.05.2021Tilinpäätösvaltuusto; esittelypuheenvuoroni
15.05.2021Katukanava-kirjoitus Imatran toimintakulttuurin muutoksesta
03.05.2021Eriävä mielipide Mansikkalan koulun vararehtorivalintaan
26.04.2021Eriävä mielipide kaupunginjohtajavalintaan
26.04.2021Puhe kaupunginvaltuusto 26.4.2021 - kaupunginjohtajavalinta
06.03.2021Riitta Uosukainen tukee Annan kuntavaaliehdokkuutta
06.03.2021Ehdolle kuntavaaleihin
01.02.2021Mioni-yrityspuistoon liittyvä keskustelu
19.01.2021Kaupungin johtamisrakenteesta, Katukanava-kirjoitus
07.12.2020Maapoliittisen ohjelman käsittely kaupunginvaltuustossa
09.11.2020Talousarviovaltuusto
05.11.2020Kommentti Imatrankosken koulu nuorisotilaksi -aloitteen käsittelyyn liittyen
25.05.2020Tilinpäätösvaltuusto
05.12.2019Imatran kaupungin henkilöstöjuhla -juhlapuhe
11.11.2019Talousarviovaltuusto
16.09.2019Valtuustoaloite anonyymistä rekrytoinnista
27.05.2019Tilinpäätösvaltuusto
13.03.2019Kolumni Eksotesta Imatralainen-lehdessä
10.12.2018Talousarviovaltuusto
28.05.2018Tilinpäätösvaltuusto
28.05.2018Valtuuston päätös sotekiinteistöistä
27.02.2018Kolumni kaksoisraiteesta Imatralainen.lehdessä
14.12.2017Kaukopään koulu 80 vuotta
01.12.2017Talousarviovaltuusto
01.10.2017Vanhusten viikon juhla
01.07.2017Imatran kaupungin tervehdys Itä-Länsi -pesäpallotapahtumassa
01.07.2017Imatran kaupungin tervehdys Itä-Länsi -pesäpallotapahtumassa
27.05.2017Tilinpäätösvaltuusto
24.04.2017Kaupunginjohtajan valinta, kaupunginvaltuusto
18.03.2017Hannu Sopasen muistokonsertti
11.02.2017Imatran uuden teatetrin avajaiset
19.12.20166. luokkalaisten itsenäisyyden ja joulun juhla
14.12.2016Talousarviovaltuusto
13.12.2016Tiina Wilén-Jäppisen muistovaltuusto
06.12.2016Itsenäisyyspäivän juhla Kulttuuritalo Virrassa
14.10.2016Kouluverkko kaupunginvaltuustossa
08.10.2016Kulttuuritalo Virta 30 v
20.06.2016Tilinpäätösvaltuusto
09.06.2016Teatterin harjannostajaiset
15.05.2016IPV - kauden avaus
12.04.2016Kolumni Imatralainen
30.01.2016Tervehdys SM-hiihdot palkintojenjako
29.01.2016SM-hiihtojen avajaiset
19.12.2015Prisman harjakaiset
07.12.2015Talousarviovaltuusto
03.12.2015Teatterin peruskiven muuraus
02.12.2015Imatran Invalidit ry:n esteettömyysseminaari
27.10.2015Kolumni Imatralainen
15.06.2015Tilinpäätösvaltuusto
01.04.2015Kolumni Imatralainen
08.12.2014Talousarviovaltuusto
29.10.2014Kolumni Imatralainen
04.10.2014Imatran seudun Pelastakaa Lapset ry 50 vuotta
18.09.2014Kutsunnat
17.06.2014Tilinpäätösvaltuusto
22.04.2014Kolumni Imatralainen
17.03.2014Strategia kaupunginvaltuustossa
17.03.2014Kouluverkko kaupunginvaltuustossa
22.01.2014Kuntarakenneseminaari Kulttuuritalo Virrassa
09.12.2013Talousarviovaltuusto
08.11.2013Imatran Postimerkkikerho 70 v
30.10.2013Kolumni Imatralainen
11.10.2013Maakuntatilaisuus
10.10.2013Vanhusten viikon juhla
28.08.2013Kutsunnat
19.08.2013Saimaan AMK:n omistusjärjestely kaupounginvaltuutossa
28.06.2013Imatra Big Band Festivaalin avajaiset
10.06.2013Tilinpäätösvaltuusto
17.04.2013Maakuntatilaisuus
16.04.2013Kolumni Imatralainen
16.03.2013Naiskuoropäivien avaus
10.12.2012Hankintastrategia 2013-2010 kaupunginvaltuustossa
10.09.2012Valtuustoaloite lastenhoitohuoneen järjestämiseksi
18.06.2012Hankinnat
01.11.2011Katukanava-kirjoitus Imatran korkeista asumiskustannuksista