Imatran uuden teatetrin avajaiset

11.02.2017

Arvoisat teatterin ystävät, hyvät naiset ja herrat

 

Minulla on ilo tuoda Imatran kaupungin ja kaupunginhallituksen tervehdys tänne Imatran uuden teatteritalon avajaisiin.

 

Imatran kaupungin strategia nojaa kahteen avaintavoitteeseen: hyvinvoinnin varmistamiseen ja elinvoiman edistämiseen. Teatteritalo, jos mikä on täydellinen ilmentymä siitä, miten joku kohde voi olla tärkeä osa molempien avaintavoitteiden saavuttamista. Hyvinvointi ei ole pelkkää terveyteen liittyvää hyvinvointia vaan kulttuurilla, taiteella ja musiikilla on merkittävä yhteys hyvinvointiin. Kulttuuri, taide ja musiikki usein edesauttavat yhteisöllisyyttä, ne tuovat ihmisiä yhteen – niin kuin vaikkapa meidät tänne tänään - ja sitä kautta ne vaikuttavat suuren joukon hyvinvointiin; nimenomaan henkiseen hyvinvointiin. Minä uskon, että henkisesti hyvinvoiva ihminen on iloksi itselleen ja ympäristölle. Hyvinvoivat ihmiset ja hyvinvoiva ympäristö luovat automaattisesti elinvoima. Toisaalta taas elinvoimaisuus mahdollistaa hyvinvoinnin lisäämisen taloudellisestikin. Ei siis ole toista ilman toista!

 

Olen todella iloinen, että arvostettu, kiinnostava ja upeaa viihdyttävää taidetta tarjoava teatterimme sai uuden, arvonsa mukaiset tilat. Uudet tilat eivät olleet itsestäänselvyys. Muutama vuosi sitten, vanhan teatterin sisäilmakeskustelun käydessä kiivaimmillaan, käytiin samalla myös kiivasta keskustelua mahdollisuudesta korjata vanha talo, rakentaa kokonaan uusi ja keskusteltiinpa joidenkin toimesta myös kokonaan teatterin olemassaolosta Imatralla.

 

Toukokuussa 2014 linjattiin, että teatterihanke toteutetaan uudisrakennushankkeena. Valmistelun pohjalta lopullinen rakentamispäätös tehtiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2014. Vanha rakennus purettiin kesäkuussa 2015 ja marraskuussa päästiin tämän uuden talon rakentamiseen. Reilu vuosi rakentamisen aloittamisesta talo oli valmis; se valmistui ajallaan, sen kustannus jäi – kiitos saadun valtionavustuksen - noin miljoona euroa alle valtuuston myöntämän lainatakauksen ja monella suulla on todettu, että talo täyttää sille asetetut vaatimukset ja odotukset.

 

Kuten niin usein muulloinkin, käytiin tämänkin hankkeen osalta laajaa keskustelua fyysisestä sijainnista. Keskusteltiin myös siitä, mikä on uuden rakennuksen kustannusvaikutus. Arvelivatpa monet, että satsaaminen teatteriin olisi pois joltakin muulta. Tämä keskustelu huomioiden olen erityisen iloinen, että teatteri on tässä ja pääsemme nauttimaan upeasta teatteritaiteesta.

 

Sain kaupunginhallituksen puheenjohtajana mahdollisuuden toimia selvitysajan työryhmän puheenjohtajana ja myöhemmin hankkeen aikaisen ohjausryhmän puheenjohtajana. Olen siis kohtuullisen läheltä seurannut projektin etenemistä ja sitä sitoutumisen tasoa, joka esim. teatterin johtaja Timo Rissasella on tähän hankkeeseen ollut. Intohimo teatterin tekemiseen on näkynyt. Haluan myös tässä yhteydessä kollektiivisesti kiittää koko teatterin henkilökuntaa; teatterin johtajaa, näyttelijöitä, tekniikan ja tukipalveluiden henkilöstöä, markkinointia, ketään unohtamatta; joustavuudesta ja työhön sitoutumisesta myös rakennusajan aikana. Suuret kiitokset ansaitsee myös konserniyhtiömme Imatran YH-Rakennuttaja Oy projektissa mukana olleet henkilöt, erityisesti Ari Lattu, joka on napakasti valvonut kaupungin ja meidän kuntalaisten etua siinä, että rakennus pysyi sille asetetussa aikataulussa, budjetissa ja laatutavoitteessa. Kiitos!

 

Teatteri ja kulttuuri ovat Imatralla sille kuuluvassa arvossaan.

 

Haluan toivottaa onnea, menestystä ja taiteen tekemisen iloa tälle talolle ja täällä toimiville ja täällä vieraileville henkilöille. Ja teille hyvä yleisö, nauttikaa upeasta teatteristamme nyt ja jatkossa. Nautinnollista iltaa 100-vuotiaan huikealla matkalla!  

24.04.2017Kaupunginjohtajan valinta, kaupunginvaltuusto
18.03.2017Hannu Sopasen muistokonsertti
11.02.2017Imatran uuden teatetrin avajaiset
19.12.20166. luokkalaisten itsenäisyyden ja joulun juhla
14.12.2016Talousarviovaltuusto
13.12.2016Tiina Wilén-Jäppisen muistovaltuusto
06.12.2016Itsenäisyyspäivän juhla Kulttuuritalo Virrassa
14.10.2016Kouluverkko kaupunginvaltuustossa
08.10.2016Kulttuuritalo Virta 30 v
20.06.2016Tilinpäätösvaltuusto

Siirry arkistoon »